SLOVNÍK POJMOV

AKTÍVNY KVÁSOK

Aktívny je kvások vtedy, keď je vo svojom maximálnom objeme, má najviac bubliniek a teda kvasinky dosahujú svoju najväčšiu aktivitu. Tento jav nastáva približne 8-10 hodín po "nakŕmení" kvásku. 

100% HYDRATÁCIA

Hydratácia vyjadruje pomer vody a múky. Kvások 100%nej hydratácie je taký kvások, ktorý kŕmime vždy v pomere 1:1 - múka:voda. To znamená, ak nakŕmime kvások napr. 100g múky + 100g vody.

PREFERMENT

Preferment alebo takzvané "materské cesto" je v podstate rozkvas, do ktorého sa použije 20-30% múky z celého receptu a rovnaké množstvo vody. Jedná sa vlastne o predkvasené cesto. Takýto postup urýchľuje kysnutie a napomáha chutiam lepšie sa rozvinúť.

AUTOLÝZA

Zmiešanie vody a múky (pred samotným zamiesením cesta s ostatnými surovinami) zabezpečí, že múka prebehne autolýzou. Autolýza by mala trvať minimálne 20 minút, no ideálne 1 hodinu. Autolýzou sa aktivujú enzýmy, ktoré štiepia zložité cukry na jednoduchšie a vznikajú pevnejšie gluténové reťazce. 

ZÁPARA

Pečenie so záparou znamená, že na spodok rúry vložíme pekáč s vodou a necháme vodu postupne sa odparovať a tvoriť vodnú paru, ktorá je v prvej fáze pečenia pečiva dôležitá.

PREKLADANIE CESTA

Po zamiesení cesta si mnohé kváskové recepty vyžadujú prekladanie cesta, spravidla každých 30 alebo 45 minút. Tento proces sa vykonáva približne 3x. A to tak, že ponaťahujeme cesto smerom dohora z každej strany. Pri tomto procese sa vytvára správna štruktúra cesta.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky