Založenie Lievito Madre
Lievito Madre je taliansky pšeničný kvások. Niektoré talianske pekárne majú svoje Lievito aj niekoľko desiatok či stoviek rokov staré. Dedí sa u nich po generáciách. Pečivo z tohto druhu kvásku je iné ako z ražného. Pečivo je jemnejšie, ľahšie a nadýchanejšie. Chuťovo je lahodnejšie a takmer bez nakyslej chuti. Vôňa je príjemná ovocná a konzistencia je omnoho tuhšia ako u ražného kvásku.
Lievito Madre sa dá vypestovať aj samostatne (od základov), alebo konvertovaním ražného kvásku. Pri konvertovaní je výhodou čas. Lievito Madre skôr dozreje a je pripravené na pečenie. A tu je návod na jeho výrobu z ražného kvásku.
Potrebujeme:
20 g aktívneho ražného kvásku
100 g múky (ja používam hladkú 00)
50 g vody
3 g medu
1. deň:
- Všetky uvedené ingrediencie zmiešame. Vznikne nám tuhšie cesto. Premiestnime ho na kuchynskú linku a spracujem rukami do kompaktnej hladkej gule.
- Vrch gule narežeme do kríža ostrým nožíkom.
- Jednotlivé cípy vyvrátime smerom von. Uvoľníme tak povrchové napätie, aby lievito mohlo rásť.
- Teraz lievito premiestnime do čistej nádoby so širokým hrdlom. Jemne nádobu prekryjeme. Neuzatvárame vzduchotesne !
- Necháme fermentovať 24 hodín.
- Po niekoľkých hodinách môžeme pozorovať ako lievito rastie - stáva sa aktívnym.
2. deň:
- Po 24 hodinách sa začiatočná tuhá guľa "cesta" zmenila na mäkučké nadýchané cestíčko s množstvom bublín. Na povrchu sa môže vytvoriť suchá kožka ale to nevadí. Je to úplne normálny jav.
- Vyberieme lievito z nádoby, odtrhneme z neho 50 gramov a zvyšok vyhodíme.
- Týchto 50 gramov zmiešame s:
40 g vody
3 g medu
100g múky
- Znova si cesto ručne premiesime na linke, narežeme a vložíme do nádoby.
- Prikryjeme a necháme fermentovať 24 hodín.
3. deň:
- Dnes, nerobíme s lievitom nič.
- Necháme ho oddychovať a len pozorujeme ako krásne fermentuje.
- Jeho nárast je závislý od teploty, v ktorej ho udržujete a od kvality surovín.
- Nemiešame ho! Necháme ho oddychovať ďalších 24 hodín.
4. deň:
- Od dnešného dňa, lievito kŕmime bežným spôsobom.
- Vždy si necháme 50 gramov lievita a ostatné vyhodíme.
- Zmiešame ho s:
40 g vody
3 g medu
100g múky
- Ručne cesto premiesime na linke, narežeme a vložíme do nádoby.
- Prikryjeme a necháme fermentovať 24 hodín.
5. deň:
- V tento deň je Lievito Madre pripravené na pečenie!
- Pamätajte, že ak chcete z lievita piecť, malo by byť vo svojom aktívnom - nakŕmenom stave. Ideálne 8-20 hodín po nakŕmení. Mimo tohto času, môže byť Lievito Madre ešte prislabé alebo už strácajúce svoju silu. Všetko však ovplyvňuje teplota. Nižšia teplota spôsobí pomalšiu fermentáciu. Preto buďte obozretní.