Založenie Lievito Madre

27.11.2021

Lievito Madre je taliansky pšeničný kvások. Niektoré talianske pekárne majú svoje Lievito aj niekoľko desiatok či stoviek rokov staré. Dedí sa u nich po generáciách. Pečivo z tohto druhu kvásku je iné ako z ražného. Pečivo je jemnejšie, ľahšie a nadýchanejšie. Chuťovo je lahodnejšie a takmer bez nakyslej chuti. Vôňa je príjemná ovocná a konzistencia je omnoho tuhšia ako u ražného kvásku.  

Lievito Madre sa dá vypestovať aj samostatne (od základov), alebo konvertovaním ražného kvásku. Pri konvertovaní je výhodou čas. Lievito Madre skôr dozreje a je pripravené na pečenie. A tu je návod na jeho výrobu z ražného kvásku.  

Potrebujeme:

20 g aktívneho ražného kvásku

100 g múky (ja používam hladkú 00)

50 g vody

3 g medu

1. deň:

  • Všetky uvedené ingrediencie zmiešame. Vznikne nám tuhšie cesto. Premiestnime ho na kuchynskú linku a spracujem rukami do kompaktnej hladkej gule. 
  • Vrch gule narežeme do kríža ostrým nožíkom.
  • Jednotlivé cípy vyvrátime smerom von. Uvoľníme tak povrchové napätie, aby lievito mohlo rásť.
  • Teraz lievito premiestnime do čistej nádoby so širokým hrdlom. Jemne nádobu prekryjeme. Neuzatvárame vzduchotesne ! 
  • Necháme fermentovať 24 hodín.
  • Po niekoľkých hodinách môžeme pozorovať ako lievito rastie - stáva sa aktívnym.

2. deň:

  • Po 24 hodinách sa začiatočná tuhá guľa "cesta" zmenila na mäkučké nadýchané cestíčko s množstvom bublín. Na povrchu sa môže vytvoriť suchá kožka ale to nevadí. Je to úplne normálny jav.
  • Vyberieme lievito z nádoby, odtrhneme z neho 50 gramov a zvyšok vyhodíme. 
  • Týchto 50 gramov zmiešame s: 

40 g vody

3 g medu 

100g múky

  • Znova si cesto ručne premiesime na linke, narežeme a vložíme do nádoby. 
  • Prikryjeme a necháme fermentovať 24 hodín.

3. deň:

  • Dnes, nerobíme s lievitom nič. 
  • Necháme ho oddychovať a len pozorujeme ako krásne fermentuje. 
  • Jeho nárast je závislý od teploty, v ktorej ho udržujete a od kvality surovín.
  • Nemiešame ho! Necháme ho oddychovať ďalších 24 hodín.

4. deň:

  • Od dnešného dňa, lievito kŕmime bežným spôsobom.
  • Vždy si necháme 50 gramov lievita a ostatné vyhodíme. 
  • Zmiešame ho s:

40 g vody

3 g medu

100g múky

  • Ručne cesto premiesime na linke, narežeme a vložíme do nádoby.
  • Prikryjeme a necháme fermentovať 24 hodín.

5. deň:

  • V tento deň je Lievito Madre pripravené na pečenie! 
  • Pamätajte, že ak chcete z lievita piecť, malo by byť vo svojom aktívnom - nakŕmenom stave. Ideálne 8-20 hodín po nakŕmení. Mimo tohto času, môže byť Lievito Madre ešte prislabé alebo už strácajúce svoju silu. Všetko však ovplyvňuje teplota. Nižšia teplota spôsobí pomalšiu fermentáciu. Preto buďte obozretní.
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky