Taliansky kváskový chlebík bez rozkvasu a miesenia
20.08.2021
Lahodný chlebík podľa talianskeho receptu. Kôrka je pevná, chrumkavá a striedka jemná a mäkučká. Nemá príliš veľa veľkých bubliniek, ako sme zvyknutí u ostatných kváskových chlebíkov, no chuť má výnimočnú. Chýba mu obvyklá nakyslá chuť, no nie je ani výrazne sladký, ako to u talianskeho pečiva býva zvykom.
Recept
- Ráno si najskôr ručne zmiešame všetky vlhké ingrediencie a potom pridáme suché:
400 g aktívneho ražného kvásku (100% hydratácie)
240 g vody
280 g chlebovej múky
200 g hladkej múky 650
1 lyžička medu
2,5 lyžičky morskej soli
- Dôležité je zmiešavať ingrediencie len ručne bez použitia mixéra. Cesto nemiesime. Ihneď ako sa všetky ingrediencie spoja, misku s cestom uzatvoríme a necháme vykysnúť na linke do dvojnásobného objemu cca 8 hodín.
- Takto vykysnuté cesto vyklopíme na dosku vysypanú semolinou.
- Zo 4 strán cesto postupne natiahneme a preložíme ako obálku. Prevrátime spojmi nadol a vytvarujeme bochníček.
- Vytvarované cesto prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť 1 hodinu.
- Potom cesto znova vytvarujeme a vložíme do ošatky vysypanej semolinou, vždy spojmi smerom hore. Ošatku vzduchotesne prekryjeme a vložíme na noc do chladničky.
- Ráno do rúry vložíme pekáč s teplou vodou a vyhrejeme rúru na 270°C aj s plechom, na ktorom budeme piecť chleba.
- Keď je rúra vyhriata vytiahneme plech, položíme naň papier na pečenie a opatrne si cesto vyklopíme najskôr na ruku, až potom ho opatrne položíme na papier na pečenie.
- Ihneď ako chleba vložíme do rúry stiahneme teplotu na 200°C a pečieme 30-35 minút so záparou.
- Po uplynutí tohto času vytiahneme pekáč s vodou, teplotu stiahneme na 180°C a pečieme ďalších 20-30 minút.
- Po dopečení vypneme rúru, otvoríme dvierka a chlebík ešte necháme v otvorenej rúre 10 minút odpočinúť. Takto sa mu pekne vyvinú chute.
Skvelé na tomto chlebíku je, že sa dá krájať aj za horúca bez toho, aby na reze obschol.