Mäkučké kváskové rožky
06.10.2021
Skúšala som viacero receptov na kváskové rožky, avšak nikdy neboli dostatočne nadýchané a mäkké. Vždy bolo cesto príliš hutné a fádne. Napokon som objavila skvelý recept na tieto famózne rožteky, ktoré aj na tretí deň chutia ako čerstvé !
Recept
- Najprv si pripravíme rozkvas:
200 g hladkej múky (ja som použila špaldovú)
200 g vody
2 pl kvásku
vykvasený rozkvas
- Suroviny na rozkvas zmiešame a v uzavretej nádobe necháme 8 hodín kvasiť.
- Keď je rozkvas krásne bublinkový, pridáme suroviny na cesto:
200 g hladkej múky
200 g špaldovej celozrnnej múky
100 g bravčovej masti
1 pl medu
2 čl soli
200 g vody alebo mlieka
(semienka)
- Všetky ingrediencie spolu zmiešame a vymiesime hladké kompaktné cesto. Miesime asi 10 minút.
- Nádobu s cestom vzduchotesne uzavrieme a necháme 40 minút oddychovať.
- Po 40 minútach cesto poprekladáme, znova nádobu uzavrieme a odložíme odpočívať na ďalších 40 minút.
- Znova cesto ponaťahujeme a poprekladáme a dáme odpočívať na 40 minút.
- Poslednýkrát poprekladáme a dáme odpočinúť na 30 minút.
- Cesto potom vyklopíme na pomúčenú dosku, poprekladáme ho a rozdelíme na 8-12 častí. Podľa toho aké veľké rožky chceme.
- Z každej časti vytvarujeme bochníček, ktorý vyvaľkáme na tvar oválu a zrolujeme do tvaru rožka.
- Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Plech prekryjeme, najlepšie vlhkou utierkou a necháme kysnúť.
- Sem-tam pohľadom skontrolujeme ako nakysli. Prípadne ich môžeme otestovať prstom.
- Kysnutie môže trvať 3-8 hodín v závislosti od teploty v miestnosti.
- Nakysnuté rožky potrieme vajíčkom, prípadne posypeme sezamom, ľanovými semienkami alebo ovsenými vločkami.
- Pečieme 5 minút vo vyhriatej rúre na 220°C. Potom teplotu znížime na 170°C a dopekáme 15-20 minút. Pred pečením je dobré rožky postriekať vodou. :)
Mäkké a čerstvé rožteky, 100x lepšie a zdravšie ako z obchodu.