Kváskový Makovec
03.09.2022
Dnes vám nesiem úúúžasný recept! Nejedná sa o typický makový závin ani o makový koláč, ale o mäkučké, jemné, nadýchané pečivo naplnené makom. Hotový zázrak z kvásku! Koniec koncov, naplniť si ho môžete hocičím, po čom vaše srdce túži :)
Recept
- Najskôr si pripravíme rozkvas zmiešaním nasledujúcich surovín:
1 lyžica Lievito Madre (dá sa použiť aj ražný kvások ale s LM je pečivo jemnejšie)
70 gramov vody
70 gramov hladkej múky (650)
- Zmiešame a necháme v uzavretej nádobe kvasiť 8-12 hodín.
- Po uplynutí tohto času k vykvasenému rozkvasu pridáme suroviny na cesto:
1 vajce
40 gramov cukru
60 gramov mlieka
180 gramov hladkej múky (650)
štipka soli
- Vymiesime jemné redšie cesto, ktoré necháme v prikrytej nádobe 30 minút odpočívať.
- Potom k cestu pridáme:
40 gramov masla
- Poriadne maslo zapracujeme do cesta a necháme ho 2 hodiny kysnúť v uzavretej nádobe.
- Zatiaľ si nachystáme ľubovoľnú plnku. Ja som zvolila mak.
- Primerané množstvo maku zmiešam s trochou mlieka a medu a chvíľočku ho na miernom ohni zaparím.
- Vykysnuté cesto si premiestnime na poriadne pomúčenú pracovnú dosku a opatrne ho rukami ponaťahujeme do dĺžky a do šírky. POZOR CESTO JE VEĽMI JEMNÉ A LEPKAVÉ! :)
- Plnku rozprestrieme na cesto a opatrne cesto zatočíme ako roládu.
- Túto naplnenú cestovú rolku premiestnime do formy vymazanej maslom.
- Formu s cestom prekryjeme a necháme kysnúť cca 3 hodiny.
- Pred pečením potrieme vajíčkom a pečieme na 230°C 5 minút, potom teplotu znížime na 170°C a dopekáme ešte cca 20 minút.
Krásne nadýchané pečivo, hebké ako pavučinka, ideálne na raňajky i na olovrant ku kávičke :)