Kváskový Makovec

03.09.2022

Dnes vám nesiem úúúžasný recept! Nejedná sa o typický makový závin ani o makový koláč, ale o mäkučké, jemné, nadýchané pečivo naplnené makom. Hotový zázrak z kvásku! Koniec koncov, naplniť si ho môžete hocičím, po čom vaše srdce túži :)

Recept

  • Najskôr si pripravíme rozkvas zmiešaním nasledujúcich surovín:

1 lyžica Lievito Madre (dá sa použiť aj ražný kvások ale s LM je pečivo jemnejšie)

70 gramov vody

70 gramov hladkej múky (650)

  • Zmiešame a necháme v uzavretej nádobe kvasiť 8-12 hodín.
  • Po uplynutí tohto času k vykvasenému rozkvasu pridáme suroviny na cesto:

1 vajce

40 gramov cukru

60 gramov mlieka

180 gramov hladkej múky (650)

štipka soli

  • Vymiesime jemné redšie cesto, ktoré necháme v prikrytej nádobe 30 minút odpočívať.
  • Potom k cestu pridáme:

40 gramov masla

  • Poriadne maslo zapracujeme do cesta a necháme ho 2 hodiny kysnúť v uzavretej nádobe.
  • Zatiaľ si nachystáme ľubovoľnú plnku. Ja som zvolila mak
  • Primerané množstvo maku zmiešam s trochou mlieka a medu a chvíľočku ho na miernom ohni zaparím
  • Vykysnuté cesto si premiestnime na poriadne pomúčenú pracovnú dosku a opatrne ho rukami ponaťahujeme do dĺžky a do šírky. POZOR CESTO JE VEĽMI JEMNÉ A LEPKAVÉ! :)
  • Plnku rozprestrieme na cesto a opatrne cesto zatočíme ako roládu
  • Túto naplnenú cestovú rolku premiestnime do formy vymazanej maslom.
  • Formu s cestom prekryjeme a necháme kysnúť cca 3 hodiny. 
  • Pred pečením potrieme vajíčkom a pečieme na 230°C 5 minút, potom teplotu znížime na 170°C a dopekáme ešte cca 20 minút.

Krásne nadýchané pečivo, hebké ako pavučinka, ideálne na raňajky i na olovrant ku kávičke :)

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky