Lahodné kváskové langoše bez miesenia
18.03.2021
Chrumkavé či mäkučké langoše ? Ktoré sú vaše obľúbené ? Odkedy som pre priateľa robila tieto kváskové langoše na chrumkavo po prvýkrát, odvtedy naše brušká túžia už len po nich! Ak však cesto necháte hrubšie a v oleji kratšiu dobu, budú úžasne mäkké a jemné.
Recept
- Všetky ingrediencie zmiešame:
500 g hladkej múky 650
1 lyžica aktívneho kvásku
3-4 lyžice kyslej smotany
1 lyžička soli
1,5-2 dcl vody
- Cesto vôbec netreba miesiť. Misku so zmiešanými surovinami uzavrieme. Takto necháme cesto na linke kysnúť cca 12 hodín (cez noc).
- Po vykysnutí si z cesta odoberáme kusy také veľké, aké chceme mať langoše. Čím väčšie kusy cesta, tým hrubšie a mäkšie langoše. Čím menšie kusy cesta, tým tenšie a chrumkavejšie langoše.
- Takto odobraté kúsky cesta vytvarujeme naolejovanými rukami do bochníčkov a ukladáme ich na naolejovanú tácku. Potom tácku prikryjeme a necháme bochníčky ešte pol hodinu odpočívať.
- Do vysokého hrnca si nalejeme dostatok oleja, aby v ňom langoše plávali. Pred opekaním bochníček cesta na naolejovanej tácke roztiahneme rukami do strán a ihneď vkladáme do rozpáleného oleja. Opečieme z oboch strán.
Langoše sú síce výborné, no nezabúdajme na obľúbenú prílohu. Napríklad tatárska omáčka, cesnak a nastrúhaný syr.
MŇAM!