Nenáročný slaninkový chlebík
13.04.2021
Nemali by ste chuť na jemné spestrenie jedálnička ? Tento slaninkový chlebík je skvelou voľbou na fádne dni, kedy túžite po neobvyklom chutnom pečive. Je nadýchaný, jednoduchý na prípravu a má tenučkú, no o to chrumkavejšiu kôrku.
Recept
- Najskôr si pripravíme rozkvas:
50 ml vody
80 g hladkej alebo chlebovej pšeničnej múky
1 PL ražného kvásku
- Suroviny zmiešame a necháme v uzavretej miske kvasiť cca 8 hodín. Následne pridáme:
20 g múky
2 PL vody
- Takisto dôkladne premiešame a necháme v uzavretej nádobe kvasiť ďalšie 3 hodiny. Vznikne nám tzv. PREFERMENT. Než nám zmes vykvasí, nakrájame si slaninku na kocky, ktoré opražíme na panvici a necháme vychladnúť. Postačí 1 - 2 hrste.
- Po vykvasení pridáme k PREFERMENTU suroviny na cesto. Odporúčam najskôr zmiešať múky s vodou a nechať prebehnúť tzv. AUTOLÝZU 30-45 minút, až potom pridať ostatné suroviny:
300 g hladkej múky (650)
150 g ražnej múky
50 g chlebovej múky
350 g vody izbovej teploty
10 g soli
opražená a vychladnutá slaninka
- Potom pridáme ostatné suroviny a vymiesime hladké cesto. Misku s cestom prikryjeme a necháme kvasiť cca 2 hodiny, počas ktorých cesto ponaťahujeme a poprekladáme každých 30 minút.
- Cesto potom vyklopíme na pomúčenú dosku a vytvarujeme bochníček. Prikryjeme a necháme ešte 30 minút oddychovať na doske.
- Následne cesto zo štyroch strán postupne natiahneme a preložíme (ako obálku). Pretočíme spojom smerom nadol a znova vytvarujeme bochníček. Cesto potom vložíme spojom hore do pomúčenej ošatky. Prikryjeme a necháme vykysnúť 1-2 hodiny.
- Cesto potom vyklopíme z ošatky na plech vystlaný papierom na pečenie. Teraz môžeme cesto narezať, alebo nechať celistvé. Vložíme ho do rúry vyhriatej na 250°C . (Najlepšie je nechať rúru vyhrievať pol hodinu pred pečením). Na spodok rúry položíme pekáč s vodou a chlebík pečieme takto so záparou 15 minút. Neskôr záparu vyberieme, teplotu znížime na 200°C a dopekáme ešte 20-25 minút, podľa vzhľadu.
Tento chlebík sa dá pripraviť úplne rovnako aj bez slaninky.
Bude takisto veľmi chutný.