Nenáročný slaninkový chlebík

13.04.2021

Nemali by ste chuť na jemné spestrenie jedálnička ? Tento slaninkový chlebík je skvelou voľbou na fádne dni, kedy túžite po neobvyklom chutnom pečive. Je nadýchaný, jednoduchý na prípravu a má tenučkú, no o to chrumkavejšiu kôrku. 

Recept

  • Najskôr si pripravíme rozkvas:

50 ml vody

80 g hladkej alebo chlebovej pšeničnej múky

1 PL ražného kvásku

  • Suroviny zmiešame a necháme v uzavretej miske kvasiť cca 8 hodín. Následne pridáme:

20 g múky

2 PL vody

  • Takisto dôkladne premiešame a necháme v uzavretej nádobe kvasiť ďalšie 3 hodiny. Vznikne nám tzv. PREFERMENT. Než nám zmes vykvasí, nakrájame si slaninku na kocky, ktoré opražíme na panvici a necháme vychladnúť. Postačí 1 - 2 hrste.
  • Po vykvasení pridáme k PREFERMENTU suroviny na cesto. Odporúčam najskôr zmiešať múky s vodou a nechať prebehnúť tzv. AUTOLÝZU 30-45 minút, až potom pridať ostatné suroviny: 

300 g hladkej múky (650)

150 g ražnej múky

50 g chlebovej múky

350 g vody izbovej teploty

10 g soli

opražená a vychladnutá slaninka

  • Potom pridáme ostatné suroviny a vymiesime hladké cesto. Misku s cestom prikryjeme a necháme kvasiť cca 2 hodiny, počas ktorých cesto ponaťahujeme a poprekladáme každých 30 minút.
  • Cesto potom vyklopíme na pomúčenú dosku a vytvarujeme bochníček. Prikryjeme a necháme ešte 30 minút oddychovať na doske.
  • Následne cesto zo štyroch strán postupne natiahneme a preložíme (ako obálku). Pretočíme spojom smerom nadol a znova vytvarujeme bochníček. Cesto potom vložíme spojom hore do pomúčenej ošatky. Prikryjeme a necháme vykysnúť 1-2 hodiny.
  • Cesto potom vyklopíme z ošatky na plech vystlaný papierom na pečenie. Teraz môžeme cesto narezať, alebo nechať celistvé. Vložíme ho do rúry vyhriatej na 250°C . (Najlepšie je nechať rúru vyhrievať pol hodinu pred pečením). Na spodok rúry položíme pekáč s vodou a chlebík pečieme takto so záparou 15 minút. Neskôr záparu vyberieme, teplotu znížime na 200°C a dopekáme ešte 20-25 minút, podľa vzhľadu.

Tento chlebík sa dá pripraviť úplne rovnako aj bez slaninky. 

Bude takisto veľmi chutný.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky