Kváskové Croissanty

17.09.2022

Komu by sa chcelo ísť do pekárne po Croissanty, keď si doma môžete spraviť plno vlastných lahodných kváskových Croissantov ! Naplniť si ich môžete obľúbenými plnkami alebo ich môžete zjesť len samotné, majú totiž príjemnú maslovú chuť. 

Recept

450 gramov hladkej múky

1 lyžička soli

3 lyžice cukru

150 gramov ražného kvásku (100% hydratácie) / Lievito Madre

50 gramov masla

250 gramov vody

  • Všetky ingrediencie spolu v nádobe zmiesime dohladka. 
  • Nádobu uzavrieme a cesto necháme na linke kysnúť 3 hodiny
  • Potom nádobu s cestom vložíme do chladničky na 8-12 hodín
  • Pred uplynutím tohto času, si v miske zmiešame: 

250 gramov zmäknutého masla

1 a pol lyžice hladkej múky

  • Túto zmes vložíme medzi 2 papiere na pečenie a vyvaľkáme do obdĺžnika.
  • Maslový obdĺžnik vložíme do chladničky mierne stuhnúť.
  • Medzitým si vytiahneme cesto a vyvaľkáme ho na obdĺžnik približne 2x tak veľký, ako maslový obdĺžnik.
  • Na vyvaľkané cesto potom položíme maslový obdĺžnik a zabalíme ho do cesta.
  • Cesto s maslom vo vnútri vyvaľkáme, zložíme natrojo a vložíme do chladničky na pol hodinu
  • Cesto potom vytiahneme, znovu vyvaľkáme, preložíme natrojo a uložíme na ďalšiu pol hodinu do chladničky
  • Tento proces zopakujeme ešte 1x ale tentokrát necháme cesto v chladničke oddychovať 2 hodiny.
  • Cesto potom vyvaľkáme a rozkrájame ho na trojuholníčky. 
  • Trojuholníčky zrolujeme od širšej steny k užšej. 
  •  Takto pripravené croissanty uložíme na plech prekryjeme ich a necháme kysnúť 4 hodiny pri izbovej teplote. 
  • Potom ich uložíme na 8-12 hodín do chladničky. 
  • Pred pečením croissanty potrieme vajíčkom.
  • Pečieme pri 200°C 25-30 minút.

Na povrchu chrumkavé, vo vnútri mäkké a vrstvené :)

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky