Kváskové Croissanty
17.09.2022
Komu by sa chcelo ísť do pekárne po Croissanty, keď si doma môžete spraviť plno vlastných lahodných kváskových Croissantov ! Naplniť si ich môžete obľúbenými plnkami alebo ich môžete zjesť len samotné, majú totiž príjemnú maslovú chuť.
Recept
450 gramov hladkej múky
1 lyžička soli
3 lyžice cukru
150 gramov ražného kvásku (100% hydratácie) / Lievito Madre
50 gramov masla
250 gramov vody
- Všetky ingrediencie spolu v nádobe zmiesime dohladka.
- Nádobu uzavrieme a cesto necháme na linke kysnúť 3 hodiny.
- Potom nádobu s cestom vložíme do chladničky na 8-12 hodín.
- Pred uplynutím tohto času, si v miske zmiešame:
250 gramov zmäknutého masla
1 a pol lyžice hladkej múky
- Túto zmes vložíme medzi 2 papiere na pečenie a vyvaľkáme do obdĺžnika.
- Maslový obdĺžnik vložíme do chladničky mierne stuhnúť.
- Medzitým si vytiahneme cesto a vyvaľkáme ho na obdĺžnik približne 2x tak veľký, ako maslový obdĺžnik.
- Na vyvaľkané cesto potom položíme maslový obdĺžnik a zabalíme ho do cesta.
- Cesto s maslom vo vnútri vyvaľkáme, zložíme natrojo a vložíme do chladničky na pol hodinu.
- Cesto potom vytiahneme, znovu vyvaľkáme, preložíme natrojo a uložíme na ďalšiu pol hodinu do chladničky.
- Tento proces zopakujeme ešte 1x ale tentokrát necháme cesto v chladničke oddychovať 2 hodiny.
- Cesto potom vyvaľkáme a rozkrájame ho na trojuholníčky.
- Trojuholníčky zrolujeme od širšej steny k užšej.
- Takto pripravené croissanty uložíme na plech prekryjeme ich a necháme kysnúť 4 hodiny pri izbovej teplote.
- Potom ich uložíme na 8-12 hodín do chladničky.
- Pred pečením croissanty potrieme vajíčkom.
- Pečieme pri 200°C 25-30 minút.
Na povrchu chrumkavé, vo vnútri mäkké a vrstvené :)