Kvásková parená knedľa

13.04.2021

Čo môže byť lepšie ako čerstvá horúca knedľa z pary priamo na tanier k výbornému obedu. Taktiež sa vám niekedy stalo, že ste v sobotu zabudli kúpiť knedľu k nedelnému obedu ? S týmto kváskovým receptom na mäkučkú knedľu túto pohromu zaženiete. 

Recept

150 g ražného aktívneho kvásku alebo Lievito Madre

250 ml vlažného mlieka

1 vajíčko

1,5 lyžičky soli

500 g polohrubej múky

  • V tomto recepte odporúčam použiť mixér s hákmi na miesenie cesta. Do misy si dáme všetky ingrediencie okrem múky a zapneme mixér. Keď sa všetky ingrediencie premiešajú, začneme po lyžiciach pridávať múku. Múku pridávame do momentu, kým sa cesto nezačne šplhať na háky. Potom pridáme už len 2-3 lyžice múky a cesto miesime dohladka cca 5 minút.
  • Keď je cesto dobre vymiesené a odlepuje sa od stien misy, vypneme mixér a misu s cestom, pokiaľ možno, vzduchotesne prekryjeme a necháme kysnúť 1 hodinu.
  • Následne cesto vyklopíme na poriadne pomúčenú dosku a miesime ručne. Od kraja uchopíme cesto a pritlačíme ho ku stredu a pootočíme. Tento proces opakujeme tak, aby sme do cesta zapracovali ešte trochu múky. Nesmie byť riedke ani príliš hutné.
  • Keď už cesto drží formu a nerozlieva sa do strán, rozdelíme ho na polovicu a každú polovicu teraz miesime rovnakým spôsobom samostatne. Po vymiesení vytvarujeme knedle do požadovaného tvaru.
  • Vytvarované knedle premiestnime na naolejovanú alebo pomúčenú tácku a opäť vzduchotesne prekryjeme. Necháme kysnúť 1,5 hodiny. (V chladnejšej miestnosti, si knedle môžu vyžadovať aj dlhšie kysnutie.)
  • Po vykysnutí knedle vložíme na naolejovanú podložku do pary. Po 10 minútach pomaličky poodkryjeme pokrievku a knedle popicháme vidličkou. Potom ihneď zakryjeme a paríme ďalších 25 minút.

Pre porovnanie

Knedľa z Lievito Madre

Knedľa z ražného kvásku

A potom šup šup na tanier ku sviečkovej :)

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky