Kvásková Ciabatta
03.08.2023
Chceli by ste sa na moment preniesť do Talianska? Tento rýchly, jednoduchý, jemný, pavučinkový chlebík s olivovým olejom zvaný Ciabatta, vás zoberie na výlet do Talianskej pekárne z pohodlia domova.
Ciabatta dostala svoj názov po "papuči". Nakoľko je to veľmi rýchly recept, bochníky sa nijako zložito netvarujú a po upečení majú teda rôzne tvary. Týmto pádom, sa z každého z nás nachvíľu stáva Taliansky pekársky umelec.
Recept
- Najskôr si pripravíme kvások:
10 gramov pšeničného kvásku Lievito Madre
50 gramov vody
60 gramov hladkej múky
- Lievito Madre najskôr rozmiešame vo vode, potom pridáme múku a dôkladne zmiešame.
- V uzatvorenej nádobe necháme kvások pri izbovej teplote 8-12 hodín narásť.
- Po uplynutí tohto času si pripravíme rozkvas tak, že pridáme:
30 gramov vody
40 gramov hladkej múky
- Opäť necháme v uzatvorenej nádobe, pri izbovej teplote 3-4 hodiny narásť.
- Po uplynutí tohto času pripravíme cesto tak, že k rozkvasu pridáme:
20 gramov olivového oleja
310 gramov vody
400 gramov hladkej múky
- Kuchynskými robotom ingrediencie iba zmiešame (1-2 minúty) pri nízkej rýchlosti.
- Cesto prikryjeme a necháme pri izbovej teplote 40 minút prebehnúť autolýzu.
- Po uplynutí tohto času k cestu pridáme:
6 gramov soli
- Cesto teraz miesime 2 minúty pri nízkej rýchlosti, potom zvýšime rýchlosť miesenia a miesime ďalších 20 minút.
- Potom postupne prilievame ešte 20-30 gramov vody počas miesenia, kým cesto vodu neabsorbuje. (Čím viac vody, tým jemnejšie cesto. Pozor však, každá múka má inú savosť a unesie iné množstvo vody.)
- Cesto uzatvoríme do vymastenej nádoby a necháme 2-3 hodiny odpočívať pri izbovej teplote.
- Počas tohto času cesto 3x poprekladáme navlhčenými rukami. Vždy, po 30 minútach. Prekladáme vždy zo všetkých 4 strán, smerom do stredu. Po poslednom preložení, necháme cesto zvyšný čas odpočívať.
- Po uplynutí času cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, pomúčime ho a rozdelíme na 2 kusy.
- Pomúčenými rukami jemne cestá vytvarujeme do podlhovastého tvaru (obdĺžnika) a potom cca 2-3 centimetre cesta z každej strany zalomíme smerom ku stredu.
- Vytvarované Ciabatty premiestnime na pomúčenú utierku tak, aby sa o seba neopreli (môžeme v strede utierku mierne prehnúť aby vytvorila medzi Ciabattami vlnku).
- Ciabatty prekryjeme utierkou a necháme 1 hodinu vykysnúť.
- Rúru predhrejeme na 250°C.
- Po vykysnutí Ciabatty premiestnime na samostatné, menšie hárky papiera na pečenie.
- Pečieme 20 minút pri 220°C so záparou. Potom záparu odstránime, paru vyvetráme a dopekáme ďalších cca 20 minút pri rovnakej teplote.
Mäkučká a jemná zvnútra, chrumkavá na povrchu.