Kokosové rožteky
10.07.2021
Dezert, ktorý zasýti. Toto kváskové čaro, ocenia najmä deti, pre ktoré je takýto mierne sladký rožtek vytúženou odmenou. Naplniť si ho môžete čímkoľvek, no chutný je aj samotný k čajíku, kakavku alebo kávičke.
Recept
- Pripravíme si rozkvas: Nasledujúce ingrediencie zmiešame a v uzavretej miske necháme kvasiť 8-12 hodín. Záleží od teploty (ak je chladnejšie, necháme kvasiť dlhšie a ak je teplejšie, stačí na kvasenie aj kratšia doba).
200 g polohrubej múky
200 g mlieka
1 polievková lyžica ražného kvásku
- Po vykvasení, pridáme ostatné suroviny na cesto:
300 g polohrubej múky
100 g mlieka
60 g oleja
1 vajce
4-6 polievkových lyžíc cukru alebo medu
60g strúhaného kokosu
štipka soli
- K rozkvasu pridáme ostatné suroviny a vymiesime cesto. Vzduchotesne prikryjeme a necháme kysnúť 3 hodiny.
- Potom si cesto rozvaľkáme a narežeme na asi 18 trojuholníčkov.
- Jednotlivé trojuholníčky zrolujeme od širšej strany k užšej a tak vytvarujeme rožteky.
- Rožteky uložíme na plech, buď vymastený a vysypaný múkou, alebo vystlaný papierom na pečenie.
- Plech prekryjeme a necháme finálne kysnúť 2-4 hodiny (záleží od teploty).
- Pred pečením rožteky potrieme vajíčkom.
- Vložíme ich do trúby vyhriatej na 220°C a teplotu ihneď stíšime na 190°C.
- Pečieme 15-20 minút.
- Naplniť si ich môžete obľúbenou plnkou, alebo jesť len tak.
My sme rožteky plnili krémom z uvareného vanilkového pudingu, vymiešaného s maslom a kokosom.