Jemnučká kvásková vianočka

13.04.2021

Nedeľa ráno, dom sa práve zobúdza a prví hladoši už cupkajú smerom k raňajkovému stolu. Tam ich už čaká horúca vianočka, ktorú som práve vytiahla z rúry. Po celom dome sa rozlieva nádherná vôňa čerstvého sladkého pečiva. Hmm, aká idylka!

Ponúkam vám recept na parádnu vianočku, u ktorej máte istotu, že neobsahuje žiadne chemické látky, ktoré by boli zodpovedné za jej nadýchanosť a jemnosť. 

Recept

Najskôr si pripravíme rozkvas zmiešaním nasledujúcich surovín: 

150 g hladkej múky 00

65 g vody

40 g kryštálového cukru/medu

2 lyžice kvásku

  • Necháme vykvasiť 4-6 hodín, pokým rozkvas nie je pekne bublinkový.

300 g hladkej múky 00

130 g mlieka

80 g kryštálového cukru/medu

100 g masla

1 žĺtok

  • Po vykvasení rozkvasu si vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor/med a maslo
  • Túto zmes vlejeme k rozkvasu, pridáme žĺtok a múku
  • Rukou spracujeme kompaktné cesto a miesime, pokým sa cesto nezačne odlepovať od ruky a od stien nádoby. (Nezľaknite sa, cesto sa najskôr javí ako veľmi riedke, ale všetko je v absolútnom poriadku.)
  • Misku s cestom prikryjeme a necháme kysnúť cca 4 hodiny
  • Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rukami trochu premiesime a rozdelíme na 6 častí (1 väčšia vianočka) alebo na 12 častí (2 menšie vianočky). 
  • Z každej časti vytvarujeme bochníček. 
  • Bochníčky prikryjeme utierkou a necháme ešte 10 minút odpočinúť.
  • Bochníčky vytvarujeme na šulce, ktoré potom v jednom bode spojíme a upletieme vianočku. Konce podložíme pod vianočku, aby sa nerozplietla. 
  • Vianočku premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Plech prekryjeme a vložíme na noc do chladničky.
  • Ráno vianočku potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 230°C 5 minút. Potom teplotu znížime na 180°C a pečieme ďalších 20 minút

A výborná nadýchaná vianočka je hotová !

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky