Jemnučká kvásková vianočka
Nedeľa ráno, dom sa práve zobúdza a prví hladoši už cupkajú smerom k raňajkovému stolu. Tam ich už čaká horúca vianočka, ktorú som práve vytiahla z rúry. Po celom dome sa rozlieva nádherná vôňa čerstvého sladkého pečiva. Hmm, aká idylka!
Ponúkam vám recept na parádnu vianočku, u ktorej máte istotu, že neobsahuje žiadne chemické látky, ktoré by boli zodpovedné za jej nadýchanosť a jemnosť.
Recept
Najskôr si pripravíme rozkvas zmiešaním nasledujúcich surovín:
150 g hladkej múky 00
65 g vody
40 g kryštálového cukru/medu
2 lyžice kvásku
- Necháme vykvasiť 4-6 hodín, pokým rozkvas nie je pekne bublinkový.
300 g hladkej múky 00
130 g mlieka
80 g kryštálového cukru/medu
100 g masla
1 žĺtok
- Po vykvasení rozkvasu si vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor/med a maslo.
- Túto zmes vlejeme k rozkvasu, pridáme žĺtok a múku.
- Rukou spracujeme kompaktné cesto a miesime, pokým sa cesto nezačne odlepovať od ruky a od stien nádoby. (Nezľaknite sa, cesto sa najskôr javí ako veľmi riedke, ale všetko je v absolútnom poriadku.)
- Misku s cestom prikryjeme a necháme kysnúť cca 4 hodiny.
- Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rukami trochu premiesime a rozdelíme na 6 častí (1 väčšia vianočka) alebo na 12 častí (2 menšie vianočky).
- Z každej časti vytvarujeme bochníček.
- Bochníčky prikryjeme utierkou a necháme ešte 10 minút odpočinúť.
- Bochníčky vytvarujeme na šulce, ktoré potom v jednom bode spojíme a upletieme vianočku. Konce podložíme pod vianočku, aby sa nerozplietla.
- Vianočku premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Plech prekryjeme a vložíme na noc do chladničky.
- Ráno vianočku potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 230°C 5 minút. Potom teplotu znížime na 180°C a pečieme ďalších 20 minút.
A výborná nadýchaná vianočka je hotová !