Extrémne jednoduché kváskové lúpačky / makovky
13.04.2021
Kto by si nepamätal krásne zahnuté lúpačky. Vo vnútri mäkké, na povrchu jemne krehké a posypané makom, ktorý božsky dotváral chuť tohto neobyčajne obyčajného pečiva. Verili by ste, že recept na tieto makové rožteky alebo uzlíky je taký jednoduchý ?
- Pripravíme si rozkvas. Nasledujúce ingrediencie zmiešame a v uzavretej miske necháme kvasiť 8-12 hodín. Záleží od teploty (ak je chladnejšie, necháme kvasiť dlhšie a ak je teplejšie, stačí na kvasenie aj kratšia doba).
150 g vody
1 polievková lyžica ražného kvásku
150 g hladkej múky (00)
- Po vykvasení, pridáme ostatné suroviny na cesto:
150 g hladkej múky (00)
300 g polohrubej múky
4 - 8 polievkových lyžíc medu
1 vajce
150 g mlieka (vlažného)
25 g bravčovej masti
štipka soli
(sušená vanilka)
- Všetko spolu zmiesime a vypracujeme vláčne cesto. Vzduchotesne prikryjeme a 3x po 45 minútach cesto ponaťahujeme a poprekladáme.
- Potom si cesto rozdelíme na 8-12 častí a vytvarujeme malé bochníčky, ktoré prikryjeme a necháme ešte pol hodinu podkysnúť.
- Ak chceme vytvarovať lúpačky, bochníčky rozvaľkáme do oválu a ovál zrolujeme a jemne prehneme aby sme dosiahli tvar lúpačky.
- Ak chceme vytvarovať makovky, bochníčky ušúľame na šulce, ktoré potom zaviažeme do uzlíka.
- Takto pripravené pečivo kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie, dostatočne ďaleko od seba. Plech s lúpačkami pokiaľ možno vzduchotesne prekryjeme a necháme finálne vykysnúť . Dobu kysnutia regulujeme podľa teploty. Prípadne môžeme plech s lúpačkami vložiť na noc do chladničky.
- Po nakysnutí potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme celým makom.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 250°C 12-15 minút.
No nevravela som ? Extrémne jednoduché !