Extrémne jednoduché kváskové lúpačky / makovky

13.04.2021

Kto by si nepamätal krásne zahnuté lúpačky. Vo vnútri mäkké, na povrchu jemne krehké a posypané makom, ktorý božsky dotváral chuť tohto neobyčajne obyčajného pečiva. Verili by ste, že recept na tieto makové rožteky alebo uzlíky je taký jednoduchý ?  

  • Pripravíme si rozkvas. Nasledujúce ingrediencie zmiešame a v uzavretej miske necháme kvasiť 8-12 hodín. Záleží od teploty (ak je chladnejšie, necháme kvasiť dlhšie a ak je teplejšie, stačí na kvasenie aj kratšia doba).

150 g vody

1 polievková lyžica ražného kvásku

150 g hladkej múky (00) 

  • Po vykvasení, pridáme ostatné suroviny na cesto:

150 g hladkej múky (00)

300 g polohrubej múky

4 - 8 polievkových lyžíc medu

1 vajce

150 g mlieka (vlažného)

25 g bravčovej masti

štipka soli

(sušená vanilka)

  • Všetko spolu zmiesime a vypracujeme vláčne cesto. Vzduchotesne prikryjeme a 3x po 45 minútach cesto ponaťahujeme a poprekladáme.
  • Potom si cesto rozdelíme na 8-12 častí a vytvarujeme malé bochníčky, ktoré prikryjeme  a necháme ešte pol hodinu podkysnúť.
  • Ak chceme vytvarovať lúpačky, bochníčky rozvaľkáme do oválu a ovál zrolujeme a jemne prehneme aby sme dosiahli tvar lúpačky.
  • Ak chceme vytvarovať makovky, bochníčky ušúľame na šulce, ktoré potom zaviažeme do uzlíka.
  • Takto pripravené pečivo kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie, dostatočne ďaleko od seba. Plech s lúpačkami pokiaľ možno vzduchotesne prekryjeme a necháme finálne vykysnúť . Dobu kysnutia regulujeme podľa teploty. Prípadne môžeme plech s lúpačkami vložiť na noc do chladničky. 
  • Po nakysnutí potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme celým makom.
  • Pečieme vo vyhriatej rúre na 250°C 12-15 minút.

No nevravela som ? Extrémne jednoduché !

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky