Dokonalé kváskové šišky
13.04.2021
Každý z nás občas dostane chuť na nejakú hriešnu sladkosť. Čo poviete na kváskové šišky, naplnené podľa vašich predstáv? Sú veľmi jednoduché, chutné, zvonku mierne chrumkavé a vnútri mäkučkéééé.
Recept:
- Najskôr si pripravíme rozkvas zmiešaním nasledujúcich surovín a necháme kvasiť cca 8 hodín:
100 g hladkej múky (00)
100 g mlieka
1 lyžica ražného aktívneho kvásku alebo lievito madre
- K vykvasenému rozkvasu pridáme ostatné ingrediencie:
400g hladkej múky 00
2 žĺtka
1 kopcová lyžica práškového cukru
1 lyžica oleja
170 g mlieka
štamprlík rumu/vody
štipka soli
- Vypracujeme vláčne cesto.
- Cesto necháme vykysnúť približne do zdvojnásobenia objemu.
- Po vykysnutí vyklopíme cesto na pomúčenú dosku, trošku premiesime a rozdelíme na 10-15 častí, podľa toho, aké veľké šišky chceme.
- Jednotlivé časti vytvarujeme do malých bochníčkov a necháme prikryté na doske ešte cca 45 minút podkysnúť.
- Vykysnuté šišky vkladáme do rozpáleného oleja a opečieme z oboch strán.
- Nakoniec môžeme šišky podľa želania naplniť alebo pocukrovať.
Nedá sa im odolať !