Založenie ražného kvásku

20.05.2021

Založiť ražný kvások dokáže naozaj každý. Jediné, čo Vám nesmie chýbať je 5 minút času každý deň a vytrvalosť. 

Deň 1:

  • Zoberieme si čistú sklenenú nádobu s objemom cca 7 dcl, odvážime ju a hmotnosť si zapíšeme. 
  • V tejto nádobe zmiešame 100g ražnej múky a 150g vlažnej vody. Prikryjeme viečkom, ale nezatvárame vzduchotesne, iba ho položíme. 

Deň 2:

  • Zo zarobeného kvásku teraz odoberieme toľko, aby nám v nádobe zostalo 70g zmesi (štartéra). (Preto bolo dôležité poznačiť si hmotnosť nádoby.)
  • K týmto 70 gramom štartéra teraz pridáme 100g múky a 115g vody.
  • Zamiešame a jemne prikryjeme viečkom.

Deň 3:

  • Teraz už možno vidíte zreteľnejší nárast objemu, niekedy sa stane, že v tejto fáze aj prekvasí - vytečie až z nádoby von. Ak je však aktivita vášho štartéra nízka, nezúfajte. Ešte potrebuje svoj čas. 
  • Dnes zo štartéra odoberte toľko, aby vám v nádobe zostalo opäť 70g.
  • Primiešajte opäť 100g múky a 115g vody a nechajte odpočívať do ďalšieho dňa.

Deň 4:

  • Opäť zo štartéra odoberieme toľko, aby nám zostalo 70g.
  • Primiešame 100g múky a 100g vody.

Deň 5:

  • Posledný krát odoberieme zo štartéra také množstvo aby nám zostalo 70g.
  • Dôkladne primiešame 100g vody a 100g múky.

Deň 6:

  • Dnes prichádza zmena: Zo štartéra odoberieme také množstvo, aby nám zostalo 50g.
  • Pridáme 100g múky a 100g vody.

Deň 7:

  • Dnes zo štartéra odoberieme toľko aby nám ho v nádobke zostalo 45g.
  • Pridáme 100g múky a 100g vody. 

Deň 8:

  • V tento deň nastáva posledná a finálna zmena: Odoberieme zo štartéra toľko, aby nám zostalo 25g. ( Zdá sa to ako veľmi malé množstvo, ale to bohato stačí na pravidelné dokrmovanie aj na pečenie.)
  • Pridáme 100g múky a 100g vody.

Tento proces 8. dňa, odteraz opakujeme po celú dobu života kvásku. Vypestovanie kvásku môže trvať 7-14 dní. Záleží od prostredia, v ktorom žijete a od múky a vody, ktorú použijete. Niektoré múky sú aktívnejšie, ako tie druhé. 

Dokrmovať môžete každý deň, za predpokladu, že kvások nedržíte v chladničke. Pri skladovaní v chladnejšom prostredí sa tento proces kvasenia spomaľuje a vtedy stačí prikrmovať menej často (cca 2x za týždeň). Pri skladovaní kvásku pri izbovej teplote môžete takisto dokrmovať pokojne aj každý druhý či tretí deň. Vyzretý kvások s takýmto režimom nemá problém a bez problémov ho zvládne. 

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky