Založenie ražného kvásku
Založiť ražný kvások dokáže naozaj každý. Jediné, čo Vám nesmie chýbať je 5 minút času každý deň a vytrvalosť.
Deň 1:
- Zoberieme si čistú sklenenú nádobu s objemom cca 7 dcl, odvážime ju a hmotnosť si zapíšeme.
- V tejto nádobe zmiešame 100g ražnej múky a 150g vlažnej vody. Prikryjeme viečkom, ale nezatvárame vzduchotesne, iba ho položíme.
Deň 2:
- Zo zarobeného kvásku teraz odoberieme toľko, aby nám v nádobe zostalo 70g zmesi (štartéra). (Preto bolo dôležité poznačiť si hmotnosť nádoby.)
- K týmto 70 gramom štartéra teraz pridáme 100g múky a 115g vody.
- Zamiešame a jemne prikryjeme viečkom.
Deň 3:
- Teraz už možno vidíte zreteľnejší nárast objemu, niekedy sa stane, že v tejto fáze aj prekvasí - vytečie až z nádoby von. Ak je však aktivita vášho štartéra nízka, nezúfajte. Ešte potrebuje svoj čas.
- Dnes zo štartéra odoberte toľko, aby vám v nádobe zostalo opäť 70g.
- Primiešajte opäť 100g múky a 115g vody a nechajte odpočívať do ďalšieho dňa.
Deň 4:
- Opäť zo štartéra odoberieme toľko, aby nám zostalo 70g.
- Primiešame 100g múky a 100g vody.
Deň 5:
- Posledný krát odoberieme zo štartéra také množstvo aby nám zostalo 70g.
- Dôkladne primiešame 100g vody a 100g múky.
Deň 6:
- Dnes prichádza zmena: Zo štartéra odoberieme také množstvo, aby nám zostalo 50g.
- Pridáme 100g múky a 100g vody.
Deň 7:
- Dnes zo štartéra odoberieme toľko aby nám ho v nádobke zostalo 45g.
- Pridáme 100g múky a 100g vody.
Deň 8:
- V tento deň nastáva posledná a finálna zmena: Odoberieme zo štartéra toľko, aby nám zostalo 25g. ( Zdá sa to ako veľmi malé množstvo, ale to bohato stačí na pravidelné dokrmovanie aj na pečenie.)
- Pridáme 100g múky a 100g vody.
Tento proces 8. dňa, odteraz opakujeme po celú dobu života kvásku. Vypestovanie kvásku môže trvať 7-14 dní. Záleží od prostredia, v ktorom žijete a od múky a vody, ktorú použijete. Niektoré múky sú aktívnejšie, ako tie druhé.
Dokrmovať môžete každý deň, za predpokladu, že kvások nedržíte v chladničke. Pri skladovaní v chladnejšom prostredí sa tento proces kvasenia spomaľuje a vtedy stačí prikrmovať menej často (cca 2x za týždeň). Pri skladovaní kvásku pri izbovej teplote môžete takisto dokrmovať pokojne aj každý druhý či tretí deň. Vyzretý kvások s takýmto režimom nemá problém a bez problémov ho zvládne.