Chlebík z Lievito madre

01.12.2021

Hmmm... ideálny chlebík s tou najmäkšou striedkou a najchrumkavejšou kôrkou akú si viete predstaviť.  Tentokrát však pri jeho príprave nepoužijeme náš hodnotný ražný kvások, ale pšeničný - Lievito Madre. Jeho založenie vôbec nie je náročné a zdĺhavé, ak už máte doma ražný kvások. Ten môžete na pšeničný jednoducho konvertovať. Postup na založenie kvásku Lievito Madre nájdete TU. Recept sa spočiatku môže zdať mierne náročnejší, ale akonáhle uvidíte ako na to, techniku si iste ľahko osvojíte. Video na konci článku.

Recept:

300 gramov hladkej múky (00)

225 gramov vody 

6 gramov soli

60 gramov kvásku Lievito Madre

  • Najskôr si v miske dôkladne zmiešame múku a vodu. Vzniknuté cesto necháme v uzavretej nádobe 2 hodiny odpočítať - prebehne AUTOLÝZA.
  • Po uplynutí 2 hodín primiešame kvások (natrháme ho na kúsky a dôkladne spracujeme). Necháme odpočívať v uzavretej nádobe 25 minút.
  • Následne pridáme soľ, premiesime rukou a necháme opäť odpočívať 25 minút.
  • Po 25 minútach cesto uchopíme v strede a laminujeme z jednej strany, potom z druhej strany. Opäť zakryjeme a necháme odpočívať 25 minút
  • Teraz si cesto premiestnime na pracovnú dosku potretú vodou a jemne ho rukami ponaťahujeme do strán, aby sme vytvorili obdĺžnik. Dbáme na to aby sa nám cesto neroztrhlo.
  • Obdĺžnik zložíme po dĺžke na tretiny. A potom po šírke tiež na tretiny. Vznikne nám akoby kocka cesta. 
  • Tú uložíme naspäť do misky, zakryjeme a necháme odpočívať 45 minút.
  • Potom cesto budeme 3x laminovať každých 45 minút
  • Po uplynutí tohto času, si cesto opatrne premiestnime na pomúčenú pracovnú dosku. Jemne ho ponaťahujeme do strán, aby sme opäť vytvorili obdĺžnik. 
  • V TEJTO FÁZE JE CESTO UŽ KRÁSNE NADÝCHANÉ, PRETO DBÁME ABY SME NEPRASKALI BUBLINKY, KTORÉ V ŇOM VZNIKLI.
  • Teraz obdĺžnik preložíme po dĺžke na tretiny. Oba končeky do kríža zatočíme
  • Vzniknutý val cesta teraz zrolujeme od spodného konca smerom hore. 
  • Prstami postláčame spoje a vložíme cesto do ošatky vysypanej najlepšie kukuričnou múkou. Cesto musí byť hlavným spojom smerom hore.
  • Ošatku vložíme do vrecka a uložíme na 18-20 hodín do chladničky. 
  • Neskôr chlebík opatrne preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, narežeme ho a vložíme do rúry vyhriatej na 230°C aj so záparou. Pečieme 15 minút. 
  • Potom teplotu znížime na 220°C, vyberieme záparu a pečieme ďalších 15 minút.
  • Napokon poodchýlime dvierka na rúre ( môžeme podoprieť vareškou ) a dopekáme ďalších 5-10 minút

Laminácia cesta je síce niekedy zdĺhavá, ale výsledok stojí za to :)

Tu si môžete pozrieť naše video s celým postupom:

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky