Cesnakové uzlíky z kvásku

06.12.2021

Nádherne voňajúce slané pečivo potreté cesnakovou pastou ! Takáááá paráááda ! S týmto receptom na cesnakové uzlíky LEPŠIE ako z pekárne zaručene odrovnáte každú návštevu. Kváskové cesnakové uzlíky sa dajú pripraviť z ražného kvásku ale aj z kvásku Lievito Madre. Ak sa rozhodnete pre verziu s ražným kváskom získate výživne hodnotnejšie, chutné pečivo. Ak však zvolíte Lievito Madre získate jemnejšie cesto a výnimočnú chuť pečiva. 

Recept

  • Najskôr si pripravíme rozkvas zmiešaním nasledujúcich surovín:

100 gramov hladkej múky (00)

100 gramov mlieka 

1 lyžica kvásku ražného alebo Lievito Madre

  • Zmiešame a necháme v uzavretej nádobe kvasiť 10-12 hodín
  • Po uplynutí tohto času k vykvasenému rozkvasu pridáme suroviny na cesto:

400 gramov hladkej múky (00)

215 gramov mlieka 

50 mililitrov oleja

12 gramov soli

  • Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme v uzavretej nádobe kysnúť 2 hodiny
  • Cesto nám príliš nenarastie, ale na dotyk bude mäkké a bude sa nám s ním dobre pracovať.  
  • Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm. 
  • Buď ho potrieme s maslom alebo si dopredu pripravíme maslový plát. Návod na konci článku
  • Ja rada používam maslo podľa potreby. Ak ho dáte málo, cesto sa nebude dobre vrstviť. Ak však použijete masla priveľa tak sa vám bude zle pracovať, pretože maslo bude z cesta pri práci vyliezať. Stačiť by malo okolo 100 gramov masla
  • Ak už máme na vyvaľkanom ceste natreté maslo, poskladáme ho (ako obálku) tak, aby sme prekryli celú plochu natretú maslom. 
  • Rozvaľkáme na obdĺžnik, poskladáme natrojo a dáme do uzavretej misky kysnúť na 30 minút
  • Cesto potom vyberieme, rozvaľkáme, znova poskladáme a dáme do misky kysnúť na 30 minút
  • Tento proces zopakujeme 3x
  • Vo finále cesto rozvaľkáme a narežeme na pásiky. 
  • Pásiky zakrútime do uzlíka a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Takto nachystané uzlíky necháme kysnúť ešte 2-4 hodiny, podľa teploty v miestnosti. 
  • Cesto skúšame dotykom prsta. Nenarastie príliš, no musí byť mäkké.
  • Pred pečením uzlíky potrieme olejom.
  • Pečieme spolu s ventilátorom na 225°C 10-15 minút
  • Po vybratí z rúry ich ihneď potrieme cesnakovou pastou. Recept na konci článku. 

Maslový plát:

  • Zmäknuté maslo si vložíme medzi 2 hárky papiera na pečenie a vyvaľkáme.
  • Takto pripravený plát masla aj s papierom vložíme do chladničky stuhnúť. 
  • Pred použitím odstránime papier na pečenie a plát položíme rovno na cesto.

Cesnaková pasta:

  • Ľubovoľné množstvo cesnaku pretlačíme cez lis do misky. 
  • Pridáme soľ podľa chuti a vymiešame malou vidličkou dopenista. 
  • Po troškách pridávame olej a miešame, aby sa zakaždým zmes stala homogénnou. Až potom pridávame ďalší olej. 

Pre porovnanie

Lievito Madre

Ražný kvások

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky