Cesnakové uzlíky z kvásku
06.12.2021
Nádherne voňajúce slané pečivo potreté cesnakovou pastou ! Takáááá paráááda ! S týmto receptom na cesnakové uzlíky LEPŠIE ako z pekárne zaručene odrovnáte každú návštevu. Kváskové cesnakové uzlíky sa dajú pripraviť z ražného kvásku ale aj z kvásku Lievito Madre. Ak sa rozhodnete pre verziu s ražným kváskom získate výživne hodnotnejšie, chutné pečivo. Ak však zvolíte Lievito Madre získate jemnejšie cesto a výnimočnú chuť pečiva.
Recept
- Najskôr si pripravíme rozkvas zmiešaním nasledujúcich surovín:
100 gramov hladkej múky (00)
100 gramov mlieka
1 lyžica kvásku ražného alebo Lievito Madre
- Zmiešame a necháme v uzavretej nádobe kvasiť 10-12 hodín.
- Po uplynutí tohto času k vykvasenému rozkvasu pridáme suroviny na cesto:
400 gramov hladkej múky (00)
215 gramov mlieka
50 mililitrov oleja
12 gramov soli
- Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme v uzavretej nádobe kysnúť 2 hodiny.
- Cesto nám príliš nenarastie, ale na dotyk bude mäkké a bude sa nám s ním dobre pracovať.
- Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm.
- Buď ho potrieme s maslom alebo si dopredu pripravíme maslový plát. Návod na konci článku.
- Ja rada používam maslo podľa potreby. Ak ho dáte málo, cesto sa nebude dobre vrstviť. Ak však použijete masla priveľa tak sa vám bude zle pracovať, pretože maslo bude z cesta pri práci vyliezať. Stačiť by malo okolo 100 gramov masla.
- Ak už máme na vyvaľkanom ceste natreté maslo, poskladáme ho (ako obálku) tak, aby sme prekryli celú plochu natretú maslom.
- Rozvaľkáme na obdĺžnik, poskladáme natrojo a dáme do uzavretej misky kysnúť na 30 minút.
- Cesto potom vyberieme, rozvaľkáme, znova poskladáme a dáme do misky kysnúť na 30 minút.
- Tento proces zopakujeme 3x.
- Vo finále cesto rozvaľkáme a narežeme na pásiky.
- Pásiky zakrútime do uzlíka a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Takto nachystané uzlíky necháme kysnúť ešte 2-4 hodiny, podľa teploty v miestnosti.
- Cesto skúšame dotykom prsta. Nenarastie príliš, no musí byť mäkké.
- Pred pečením uzlíky potrieme olejom.
- Pečieme spolu s ventilátorom na 225°C 10-15 minút.
- Po vybratí z rúry ich ihneď potrieme cesnakovou pastou. Recept na konci článku.
Maslový plát:
- Zmäknuté maslo si vložíme medzi 2 hárky papiera na pečenie a vyvaľkáme.
- Takto pripravený plát masla aj s papierom vložíme do chladničky stuhnúť.
- Pred použitím odstránime papier na pečenie a plát položíme rovno na cesto.
Cesnaková pasta:
- Ľubovoľné množstvo cesnaku pretlačíme cez lis do misky.
- Pridáme soľ podľa chuti a vymiešame malou vidličkou dopenista.
- Po troškách pridávame olej a miešame, aby sa zakaždým zmes stala homogénnou. Až potom pridávame ďalší olej.
Pre porovnanie
Lievito Madre
Ražný kvások