Kváskové Burgové žemle

01.08.2022

Grilovacia sezóna je v plnom prúde a všade samé mlsné jazýčky. Nebola by to poriadna grilovačka bez kvalitného a chutného kváskového pečiva! Tieto krásne guľatučké burgrové žemličky prekvapia každého náročného gurmána :)

Recept

  • Najskôr si pripravíme rozkvas zmiešaním nasledujúcich surovín:

50 gramov hladkej múky (00)

50 gramov vody

50 ražného kvásku alebo Lievito Madre

  • Zmiešame a necháme v uzavretej nádobe kvasiť 8-12 hodín.
  • Po uplynutí tohto času k vykvasenému rozkvasu pridáme suroviny na cesto:

2 vajcia

2 lyžice medu

2 lyžičky soli

60 gramov masla

170 gramov mlieka

500 gramov múky

  • Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme v uzavretej miske kysnúť približne 8 hodín.
  • Vykysnuté cesto potom rozdelíme na jednotlivé bochníčky 8-12 kusov, podľa toho aké veľké žemličky chceme..
  • Jednotlivé kúsky cesta ručne premiesime na doske a vytvarujeme bochníčky.
  • Bochníčky poukladáme na plech, prekryjeme a necháme finálne kysnúť ešte 2-4 hodiny (podľa teploty v miestnosti).
  • Pred pečením bochníčky potrieme alebo postriekame vodou a dáme piecť na 180°C na 15 minút.
  • Po 15 minútach bochníčky vyberieme, potrieme vajíčkom, posypeme semienkami a vložíme naspäť do rúry.
  • Dopekáme ďalších cca 15 minút.

A grilovačka sa môže začať!

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky