Kváskové Burgové žemle
01.08.2022
Grilovacia sezóna je v plnom prúde a všade samé mlsné jazýčky. Nebola by to poriadna grilovačka bez kvalitného a chutného kváskového pečiva! Tieto krásne guľatučké burgrové žemličky prekvapia každého náročného gurmána :)
Recept
- Najskôr si pripravíme rozkvas zmiešaním nasledujúcich surovín:
50 gramov hladkej múky (00)
50 gramov vody
50 ražného kvásku alebo Lievito Madre
- Zmiešame a necháme v uzavretej nádobe kvasiť 8-12 hodín.
- Po uplynutí tohto času k vykvasenému rozkvasu pridáme suroviny na cesto:
2 vajcia
2 lyžice medu
2 lyžičky soli
60 gramov masla
170 gramov mlieka
500 gramov múky
- Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme v uzavretej miske kysnúť približne 8 hodín.
- Vykysnuté cesto potom rozdelíme na jednotlivé bochníčky 8-12 kusov, podľa toho aké veľké žemličky chceme..
- Jednotlivé kúsky cesta ručne premiesime na doske a vytvarujeme bochníčky.
- Bochníčky poukladáme na plech, prekryjeme a necháme finálne kysnúť ešte 2-4 hodiny (podľa teploty v miestnosti).
- Pred pečením bochníčky potrieme alebo postriekame vodou a dáme piecť na 180°C na 15 minút.
- Po 15 minútach bochníčky vyberieme, potrieme vajíčkom, posypeme semienkami a vložíme naspäť do rúry.
- Dopekáme ďalších cca 15 minút.
A grilovačka sa môže začať!